Pirettigolf

Vad är ett bra järn?

Home  /  Golf  /  Vad är ett bra järn?

Vad är ett bra järn?

By   Comments off  Golf

Före Karsten Solheim fanns inga gjutna järnklubbor. De bästa klubbhuvudena var smidda och kromade, de byggdes av klubbmakare som byggde ett set i taget och som stolt numrerade setet när det var färdigt. Då var loft och lie justerat, svingvikten stämde på grammet och skaften tippade efter alla konstens regler, med förbundna ögon kunde ägaren inte ens gissa sig till vilken klubba han/hon svingade.

MacGregor har gett ut en underbar liten bok om sin fabrik i Albany, Georgia där man fortfarande bygger något 100-tal set om året efter sina gamla principer. För dem som inte är beredda att betala sexsiffriga tal för åtta järnklubbor plus resa och uppehälle under den tid det tar förblir ju detta en dröm.

De som har spelat med smidda klubbor byter nog inte gärna och idag finns s k förlåtande designs i smide, Snake Eyes har två olika, det ena litet större än det andra och det finns också s k tourblad från Snake Eyes. Rena blad .. Sanningen är att den s k sweet-spotten är stor som ett knappnålshuvud och att inget kan ersätta det perfekta slagets lätthet och frånvaro av träffkänsla, det är som om bollen flög själv. Vem vill förresten slå bra dåliga slag resten av livet?