Pirettigolf

Metalwoods

Home  /  Golf  /  Metalwoods

Metalwoods

By   Comments off  Golf

Köp Rätt Metalwoods! Och i Rätt Ordning!

Förr var det noga att alla träklubbor var likadana, de var ju gjorda för hand och varierade från dag till dag. Idag, när merparten är gjutna i form är det viktigaste att skaften har samma egenskaper.

Visserligen fuskar nästan alla, metalwoods är gjorda i 2, 3 eller 4 delar varav endast halsen och träffytan är gjord i det deklarerade materialet (17-4, 15-5, maraging steel etc). Kronan och sulan är oftast i det billigaste man kan hitta och så kallad 90%-ig titanium består till större delen av CG-Titanium (CG=Commercial Grade).
En jämförelse mellan Maltbys TriplePlay och en populär s k tremetallklubba visar att den senare har kropp av någon billig, odefinierad legering (alloy), vikter i koppar och träffyta i maraging steel medan Maltby använder förstklassigt 17-4 rostfritt stål med vikter i mässing och träffyta i 90-6-4 titanium av högsta klass.

Alla golfspelare behöver en verkligt bra spoon (MW-3). Om man tänker använda den från tee finns idag flera fina designs i 14-15 graders loft. Slår Du rakt och får upp bollen i sin riktiga bana har Du lyckats, annars prova 14, 15 eller 16 graders tills Du blir nöjd. En trä-sjua i det litet högre gräset blir nästa val, följt av trä-femman. Därefter väljer mannen en driver, medan damerna lika ofta tar en trä-nia. Drivern är den klubba man slår flest slag med (12-14 ggr per runda) och antingen har man en professionellt utprovad driver med rätt loft från tre grader och uppåt till 13½ med anpassat skaft som man älskar eller så har man en källare full av drivers man aldrig lyckat lära sig att slå med.

Nu finns s k hybrider som ersätter de långa järnen men ser ut som träklubbor med halva huvudet. De upplevs som lättare att slå med pga det kortare och styvare skaftet och kan erhållas i loft upp till järn-6. Noggrann utprovning anbefalles då standardskaft ofta är alldeles för styva, kosta på skaft från AccuFlex eller Penley!

Träklubbor är dyra tänk efter före